Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

05.07.2017. 09:27:39 - Petra Vdović

Grad Pregrada dobio peticu za transparentnost

Screenshot

Screenshot

Institut za javne financije predstavio je jučer u Zagrebu rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica za razdoblje od studenoga prošle godine do ožujka ove godine, a tom su prilikom dodijeljena i priznanja najtransparentnijim jedinicama područne i lokalne samouprave.

Grad Pregrada u ovom istraživanju dobio je ocjenu pet, jer je na svojim web stranicama objavio svih pet dokumenata: godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017. i proračunski vodič za građane za 2017.

I Krapinsko-zagorska županija ponovno se našla među županijama s najvišom ocjenom te je župan Željko Kolar primio priznanje za transparentnost proračuna. Županija je također najbolja u Hrvatskoj prema prosjeku transparentnosti svojih gradova, a osim Pregrade, najvišu ocjenu zaslužili su Klanjec, Krapina, Oroslavje i Zabok te općine Đurmanec, Gornja Stubica, Marija Bistrica, Radoboj, Sveti Križ Začretje i Tuhelj. Prema ukupnom prosjeku jedinica područne i lokalne samouprave, Krapinsko-zagorska županija nalazi se na visokom četvrtom mjestu u Republici Hrvatskoj.

Od svih jedinica područne i lokalne samouprave, najtransparentnije su se u ovom istraživanju pokazale županije. Naime, čak 14 županija objavilo je svih pet dokumenata te je njihova prosječna ocjena za transparentnost 4,6. Gradovi su u ovom ciklusu dobili manju ocjenu koja u prosjeku iznosi 3,7, dok općine još uvijek ne objavljuju sve potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu te su zaslužile prosječnu ocjenu od 2,8.

Objavljivanjem rezultata ovog istraživanja želi se ukazati na važnost proračunske transparentnosti, kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne i regionalne vlasti. Analiza je pokazala je da se prosječna proračunska transparentnost iz godine u godinu popravlja što dokazuje podatak da je gotovo polovica lokalnih jedinica objavila veći broj dokumenata nego u prošlom ciklusu. No, istraživanje Instituta za javne financije pokazalo je također kako još uvijek postoji veliki broj izrazito netransparentnih lokalnih jedinica, među kojima su Gospić, Imotski, Valpovo i Vrgorac, koji u obuhvaćenom razdoblju nisu objavili niti jedan traženi proračunski dokument.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici, kao i 
newsletter s detaljnom analizom.

Reklama