Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Kolumne

02.05.2012. 21:43:37 - Marko Vešligaj

NETRANSPARENTAN GRAD

Transparentnost... Što je to?

Upravo tim riječima mogli bi se obratiti našoj poštovanoj gradonačelnici i ostalim gradskim ocima, gledajući rezultate istraživanja o transparentnosti lokalnih jedinica koje je ovih dana provela nevladina organizacija Gong.

Sramotno 280. mjesto na rang listi i titula drugog najgoreg Grada po transparentnosti u Republici Hrvatskoj, stvarno je znak za uzbunu. Grad bogate prošlosti i snažne obrtničke tradicije, kotarsko središte, gospodarski jedna od propulzivnijih općina 80-tih godina u bivšoj državi, poznat po svojoj otvorenosti, danas je, nažalost, ruglo Krapinsko-zagorske županije koje je u istom istraživanju proglašena za najtransparentniju u Republici Hrvatskoj.

U svijet novih medija, gdje se informacije "guglaju", podrazumijeva se da informacija mora biti što lakše dostupna, jasna i vidljiva. Ne proizlazi to samo iz zakonske obaveze, nego onaj tko ima vidljivu i lakše dostupnu informaciju, lakše privući i investitore, lakše zaposliti ljude i osigurati opstanak svoga Grada ili općine, a to bi nam u ovim kriznim vremenima trebalo biti najvažnije. Zamislite samo kako bi na potencijalnog ulagača trebala djelovati informacija da smo po transparentnosti među najgorima u državi?

No, još više je uskraćivanje informacije podcjenjivanje građana jer gradska uprava koje nema vremena za uredovno vrijeme u kojem će primati građane, koja ne vodi brigu o svojim mladima (osnivanje Savjeta mladih u nekoliko je navrata odbijeno na Gradskom vijeću, valjda zato jer je to bio oporbeni prijedlog), vlast koja ne brine o društvenom i kulturnom životu i marginaliziranim skupinama ne zaslužuje biti vlast.

Zabrinjavajuće je i nepostojanje savjetodavnih tijela pri Gradskoj upravi iz oblasti gospodarstva, obrazovanja, kulture, poljoprivrede, već prije spomenutih mladih itd. što je uobičajeno u svima Gradovima. To znači da je u dvije-tri osobe, koje vode politiku u Gradu Pregradi, koncentrirano znanje iz svih mogućih područja koje su u ovlasti jednoga Grada. Nikakav savjet sa strane nije potreban našim vladajućima, makar sam siguran da su ljudi iz gore navedenih područja spremni staviti se na raspolaganje i pomoći za bolje pregradsko sutra. Titula netransparentnog Grada, ispred kojeg su po tome pitanju i mnoge manje općine u našoj županiji, uz dužno poštovanje prema njima i priznanje koje treba odati njihovim strukturama, pljuska je Pregradi i njezinim stanovnicima s obzirom na potencijale koje inače imamo.

Ovo istraživanje posebno je bolno kad se prisjetimo vremena prije nešto više od deset godina, kad je Pregrada dobivala nagrade i bila među najboljima u državi na istom ovom području na kojem je sad najgora.

No, prilike za popravak sigurno ima. Pred nama su mogućnosti koje nam se otvaraju ulaskom u EU, lokalne jedinice će tu sa svojim projektima biti na svojevrsnom tržištu, ali uz dobro pripremu i ideje kojih ne nedostaje, Pregrada se može probuditi. Problematično je što postojeća garnitura na ovom području ne radi ništa i svaku oporbenu sugestiju ignorira i odbacuje. Jer problem nije samo nedostupnost informacije i loša i kadrovska struktura Gradske uprave, nego posljedice koje iz toga proizlaze: prazna poslovna zona, neizgrađena infrastruktura na selima, neiskorišten turistički potencijal, zamrli društveni i kulturni život, smeće u nekadašnjem bazenu na samo par koraka od glamuroznog trga, a sve ovo čini nam fasadu, koju imamo u centru, sve sivijom. 

Arhiva kolumni

Reklama