Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

19.03.2015. 11:08:00 - GDCK Pregrada

Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

Foto: GDCK Pregrada

Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada organiziralo je natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa u pružanju prve pomoći. Natjecale su se ekipe podmlatka iz OŠ Viktora Kovačića Hum na Sutli i OŠ Đure Prejca Desinić i dvije ekipe mladeži iz Srednje škole Pregrada.

Svjetske statistike pokazuju da je u situacijama ozljeđivanja u nesrećama, kao i naglog obolijevanja, za uspješnost hitne intervencije i kasnijih postupaka liječenja, uz dobro organiziranu HITNU MEDICINSKU SLUŽBU, od presudnog značaja i dobro poznavanja postupaka PRUŽANJA PRVE POMOĆI. Hoće li u neželjenim situacijama (nesreća, ozljeda ili naglo nastupajuća bolest) biti pravovremeno i pravilno pružena prva pomoć, ovisi o osobama koje se zateknu na mjestu nesreće. Što je veći broj građana upoznat s postupcima pravilnog pružanja prve pomoći, to je veći stupanj sigurnosti svih pripadnika zajednice.

Od iznimne je važnosti populaciju školske djece i mladih pripremiti za pružanje prve pomoći, ne samo zbog učestalosti pojave ozljeda među članovima te populacije, već i zbog činjenice da su mladi kamen temeljac našeg društva te ih stoga treba obrazovati i razvijati im plemenite vrijednosti – humanosti, pomaganja i brige za druge oko sebe.

Tijekom cijele školske godine članove ekipa educirali su i uvježbavali mentori – Grozdana Drašković, Karmenka Blažun i Ivica Matejaš u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pregrada. Učenice i učenici imali su prilike iskazati svoje znanje iz prve pomoći te o Pokretu Crvenog križa (teorijski dio) te vještine u pružanju prve pomoći unesrećenima (praktični dio ).

U kategoriji podmlatka prvo mjesto osvojila je ekipa iz OŠ Đ. Prejca Desinić, a u kategoriji mladeži ekipa 1 Srednje škole Pregrada. Pobjedničke ekipe predstavljat će svoje škole i GDCK Pregrada sudjelovanjem na međužupanijskom natjecanju 18. travnja 2015. godine u Ludbregu.

Zahvaljujemo svim sudionicima gradskog natjecanja, a posebno nastavnicima, volonterima i donatorima – Pekari Hajdinjak i Pekarnici Pregrada za donaciju peciva i krafni.

Više fotografija možete pogledati na Facebook stranicama.

 

Reklama