Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

04.12.2018. 10:49:04 - zagorje.com

Zgrade NK Pregrada i stare Elektre idu u energetsku obnovu

Zgrade javnog sektora predstavljaju značajan potencijal za uštedu energije i troškova. Nakon što je u okviru Poziva "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za energetsku obnovu Upravne zgrade Grada i aneksa te zgrade u kojem borave udruge Grad Pregrada ostvario bespovratnih 1,9 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, na istom pozivu otvorenom 4. rujna 2018. godine Grad Pregrada dobio je iznos od 421.749,20 kn bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove zgrade NK Pregrada i 602.652,15 kn za projekt energetske obnove zgrade stare Elektre u središtu grada, ulici Stjepana Radića u kojoj se trenutno nalazi Zemljišnoknjižni odjel Pregrada Općinskog suda u Zlataru.

Time se nastavljaju ulaganja Grada Pregrade u energetsku učinkovitost te zaštitu okoliša. Naime, u Pregradi je energetski obnovljen Dječji vrtić "Naša radost", a u tijeku je i velika investicija Krapinsko-zagorske županije - obnova Osnovne škole Janka Leskovara. Osim što će se poboljšati život i boravak u zgradama, sredstva ušteđena na energentima moći će se ulagati u druge razvojne projekte.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade nogometnog kluba iznosi 680.852,45 kn, a zgrade ZK odjela iznosi 990.349,88 kn.Aktivnosti energetske obnove obuhvaćaju toplinsku izolaciju vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja ili poboljšanje postojećeg te zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom.

Ulaganjem u energetsku obnovu zgrada direktno će se doprinijeti smanjenju godišnje potrebe toplinske energije za grijanje/hlađenje, odnosno smanjenju potrošnje energije u sektoru javnih zgrada te će se poboljšati boravišni, higijenski i zdravstveni uvjeti boravka zaposlenika i korisnika.

Članak je preuzet sa zagorje.com

 

Reklama