Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

27.09.2016. 09:49:32 - Monika Topolko

OŠ Janka Leskovara na Znanstvenom pikniku u Zagrebu

Pod sloganom "Znanost je zabavna!" od 23. do 25. rujna održan je peti po redu Znanstveni piknik u Zagrebu u organizaciji Udruge profesor Baltazar i partnera Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet i Instituta Ruđer Bošković. Posjetitelji su mogli uživati u sadržajima iz brojnih područja, od prirodnih znanosti, medicine, preko robotike i 3D printa, do živih slika kostima i automobila iz hrvatskih filmova. Posebna atrakcija za djecu bio je hodajući dinosaur T-Rex u prirodnoj veličini, a za tinejdžere električni automobil Tesla i simulator leta u MIG-u u organizaciji Ministarstva obrane. Tema ovogodišnjeg Znanstvenog piknika, na kojemu je sudjelovalo preko 150 izlagača edukatora iz Hrvatske i inozemstva, bila je spoj znanosti i umjetnosti. Zemlja partner bila je Slovenija, a pikniku su se priključili gosti iz još sedam zemalja iz Europe.

Među izlagačima bili su i učenici OŠ Janka Leskovara, Pregrada koji su sva tri dana trajanja piknika na svom štandu malim i velikim posjetiteljima prezentirali vulkansku kemiju. Posjetitelji su izrađivali male vulkane od gline i pritom naučili ponešto toj tehnici, ali i činjenice o vulkanima, gdje se oni nalaze i zbog čega dolazi do erupcija. Na kraju su i sami mogli simulirati erupciju. Naime, posjetitelji su promatrali reakciju sode bikarbone i alkoholnog octa, a usput su naučili zašto te dvije tvari reagiraju i koji se spojevi oslobađaju uslijed te reakcije.

Ovogodišnji Znanstveni piknik održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Grada Zagreba, a održava se već petu godinu za redom, kako bi se senzibiliziralo javnost da i Hrvatska dobije ZEZ - Znanstveno-edukativni zabavni centar u kojem bi se na zabavan način promovirala znanost. Na pikniku je sudjelovalo samo 9 osnovnih škola iz cijele Hrvatske, a OŠ Janka Leskovara bila je jedina škola izlagač iz Hrvatskog zagorja.


Reklama