Pregrada.info - nezavisni pregradski portal

Novosti

13.05.2012. 18:47:17 - Gordana Krizmanić

DV Naša radost

Projekt "Lijepa naša Pregrada" u DV "Naša radost"

Koliko je važno osvijestiti osobni i zavičajni identitet već u predškolskoj dobi vrlo dobro znaju odgojiteljice i roditelji djece u vrtiću. Potaknute interesom djece za upoznavanje svoga grada odgojiteljice u odgojnim skupinama "Loptice" i "Zvjezdice", uz veliku podršku roditelja i prijatelja vrtića, osmislile su projekt "Lijepa naša Pregrada".  S ciljem da djeca razviju svijest o pripadnosti svome gradu i prošire spoznaje o povijesti, običajima, kulturi i životu u kraju u kojem žive, već od  jeseni osmišljavaju se aktivnosti kroz koje će ona zadovoljiti svoju potrebu za istraživanjem te neposrednim doživljajem steći nova znanja i iskustva. Sudjelovanje u manifestaciji "Branje grojzdja"  i "Pregradskim dječjim berbarijama",  u danima zahvalnosti za plodove zemlje, božićnim programima, maškaradi i uskrsnim događanjima omogućilo im je da osjete zadovoljstvo vlastitog doprinosa kulturnim događanjima u gradu. Posjet knjižnici i muzeju potaknuo ih je na istraživanje povijesti našeg grada. Djeca su detaljno istražila povijest pregradskog rudnika i život Pregrađana u tom vremenu. Upriličen je susret sa ing. rudarstva gosp. Teom Vincekom koji im je vrlo zanimljivo ispričao vlastite doživljaje iz rudnika u kojem je i sam radio.

Potom je uslijedio niz aktivnosti vezanih uz upoznavanje ustanova, sakralnih spomenika, dvoraca…

Kao posebnost moramo istaknuti pregradske vatrogasce i njihovog voditelja mladih, Krunoslava Martinka. Doživljaj sjedanja u vatrogasni kamion, uključivanja sirena, isprobavanja maski i kaciga bilo je veselje za svu djecu. No, to se ne može usporediti sa doživljajem prave vježbe evakuacije iz vrtića i gašenja vatre koji je uslijedio nakon nekoliko dana od posjeta vatrogasnom domu. Prema našem starom običaju, pred Uskrs smo, uz pomoć stričeka Domineka uredili vrtićki voćnjak  i od grana pripremili krijes. Kako bi doživljaj bio potpun u vježbu su se uključili i djelatnici iz policije, a ubrzo je stigla i hitna pomoć. Uz spretne odgojiteljice i ostale zaposlenike djeca su u vrlo kratkom vremenu evakuirana iz vrtića što nam je potvrdilo da smo dobro organiziran tim u svakoj situaciji.

I tu projektu nije kraj. Suradnja sa Crvenim križem u Pregradi ostvarena je putem "Vesele tržnice" na kojoj roditelji poklanjaju – prodaju i kupuju razne igračke, dječju odjeću i dr., a  prihod od 1.240,00 kn i prikupljena odjeća upućeni su u obitelji kojima je pomoć potrebna. Na taj način djeca uče koliko je važno i lijepo darivanje i pomaganje.

Uskoro ćemo obilježiti i Dan planeta Zemlje. Kako? Dolaze nam pravi, pravcati pčelari. Sigurno će biti zanimljivo i poučno!  

Projekt je  prezentiran na Županijskoj smotri projekata iz područja građanskog odgoja u ožujku 2012.god., a u svibnju 2012. bit će prezentiran na državnoj smotri u Zagrebu u kategoriji plakata/postera.  Ponosni smo i sretni!

 

Reklama